27 oktober lawaaidemonstratie bij detentiecentrum Alphen aan den Rijn

Op 27 oktober 2012 organiseert AFA Den Haag een lawaaidemonstratie bij het detentiecentrum in Alphen aan den Rijn. Die dag is het zeven jaar geleden dat elf vluchtelingen omkwamen bij de ‘Schipholbrand’.

Het No Border Netwerk heeft 27 oktober 2012, zeven jaar na de brand in het detentie- en uitzetcentrum op Schiphol die aan elf mensen het leven kostte, uitgeroepen tot landelijke actiedag.

Verschillende groepen in het land organiseren bij een detentie- of uitzetcentrum bij hen in de regio een demonstratie of andere actie. AFA Den Haag roept op zaterdag 27 oktober om 15:00 uur op het station bij Alphen aan den Rijn te verzamelen, om lawaai te maken bij het detentiecentrum daar.

Nederlandse grenzen staan open voor goederen, maar niet voor mensen. Jaarlijks worden gemiddeld tienduizend asielzoekers en migranten in Nederland opgesloten in aparte detentiecentra voor vreemdelingen. Het gaat hierbij niet om veroordeelden of verdachten van een strafbaar feit, maar om mensen die niet over de ‘juiste’ documenten beschikken. De omstandigheden in deze centra zijn zelfs nog zwaarder dan in gewone gevangenissen.

Het dententiecentrum in Alphen aan den Rijn is de grootste gevangenis van Nederland en bied 1300 plaatsen. Volgens justitie 900 voor ‘niet-criminele’ mensen zonder papieren, en 400 voor ‘criminele’ mensen. Sinds augustus 2010 is het detentiecentrum tijdelijk gesloten geweest vanwege lekkage en problemen met de brandveiligheid. Twee jaar lang was de gevangenis dicht om alle bouwtechnische problemen te verhelpen.

Nog niet alle gebreken zijn verholpen, maar voldoende om de gevangenis weer te heropenen. Dit is afgelopen september gebeurd. Het gevang is pas sinds 2007 in gebruik en kostte zeventig miljoen euro. De herstelwerkzaamheden bedragen vijftien miljoen euro. Mensen die gevlucht zijn voor een beter en veiliger bestaan worden hier opgesloten, gekleineerd en geslagen, en dat alleen maar omdat zij niet over de juiste papieren beschikken. Hier moet zo snel mogelijk een einde aan komen. Vrijheid van beweging voor iedereen!

Maar het gaat ons niet alleen om de slechte omstandigheden in de uitzet- en detentiecentra. Het Nederlandse immigratiebeleid in het algemeen is een schandalige politiek van uitsluiting en onderdrukking.

In solidariteit met de gevangenen en ongedocumenteerden roepen wij jou op om op 27 oktober om 15:00 uur met ons lawaai te gaan maken rond het detentiecentrum in Alphen aan den Rijn. Neem toeters, fluitjes, trommels en andere spullen mee om lawaai te maken zodat ze ons binnen goed kunnen horen.

Geen grenzen!
Geen controle!
Want mensen zijn mensen!

Detentiecentrum Alphen aan den Rijn, 15:00 uur Station Alphen aan den Rijn

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actie, Nieuws

Reacties zijn gesloten.