Campagnes

*Den Haag tegen racisme
Platform van meerdere groepen en individuen die demonstraties organiseert tegen racisme en fascisme. Meer informatie: http://denhaagtegenracisme.wordpress.com

*Antiseksism campagne:

We hopen dat je op deze site bent gekomen omdat je een sticker hebt zien hangen over bijvoorbeeld een reclameposter en je je afvraagt waarom deze daar hangt. Of je weet heel goed waarom deze er hangt maar wilt graag meer weten. Kort gezegd willen we met deze stickers aantonen hoe verschrikkelijk veel vrouwonvriendelijke beelden er op straat te zien zijn, tegelijkertijd willen wij kritiek leveren op deze beelden en het beeld wat ze van vrouwen schetsen. Lees verder voor het verhaal achter de sticker.

Waarom zie je alléén vrouwen, als er reclames voor schoonmaakmiddelen worden gemaakt? Waarom moet er zonodig afbeeldingen van een halfnaakt vrouwenlichaam in een advertentie? Hoe vaak zie je nou een vader in een luierreclame? Waarom moeten vrouwen op tv altijd opleven naar of de sexy stoeipoes, of de ideale huisvrouw, terwijl mannen op tv meestal gewoon zichzelf kunnen zijn?
Deze tekst gaat over het feit dat mensen anders behandeld worden op basis van hun geslacht: seksisme dus. Ook gaat het over rolpatronen die vrouwen (en in mindere mate mannen) worden opgelegd en de verwachtingen die daarmee gepaard gaan. Dit gebeurd op vele terreinen zoals in je familie, op werk, op straat en ga zo maar door.

Ongelijkheid
De onmogelijke rolpatronen en verwachtingen waar je als vrouw aan moet voldoen zijn een goed voorbeeld van ongelijkheid. Als wie of als wat je wordt geboren hoort geen invloed te hebben op de kansen en de mogelijkheden die je hebt om je leven te leven zoals jij dat wilt. Of je nu geboren wordt als witte of zwarte, in een arm of een rijk gezin, als homo of hetero, als man of als vrouw.

Toch maakt het in de realiteit vaak nog heel veel uit hoe je geboren bent. Terwijl je hier totaal geen invloed op hebt speelt het toch een hele grote rol in je leven of je geboren bent als vrouw of als man. Er zijn vele vormen van ongelijkheid tussen vrouw en man, denk bijvoorbeeld aan het feit dat vrouwen vaak minder betaald krijgen dan mannen met dezelfde baan. Er studeren elk jaar meer vrouwen dan mannen af aan de universiteit, toch is het overgrote deel van alle hoogleraren binnen diezelfde universiteit mannelijk. De huidige regering telt buiten koningin Beatrix slechts 2 vrouwen. Zo houdt een mannenwereld een mannenwereld in stand.
Overal waar vrouwen komen zien ze beelden van “perfecte vrouwen”. Deze vrouwen doen netjes de afwas, zorgen voor de kinderen, zijn blank, zijn broodmager, weten hun man te behagen en zijn, terwijl ze dat doen, ook nog eens 24 uur per dag verleidelijk. Met deze beelden wordt vrouwen een verwachting opgelegd en worden ze in een niet realistische en onwenselijke rol geduwd. Mannen hebben hier echter weinig last van en hebben meer keuzemogelijkheden terwijl vrouwen vaak maar raar worden aangekeken als ze uit hun hokje stappen. Ook dit is ongelijkheid.

Vele mensen zullen benadrukken dat ‘vrouwen en mannen nou eenmaal verschillend zijn’. Dat klopt, maar verschillend zijn is iets anders dan ongelijkheid. Dat mensen verschillend zijn betekend niet dat hierdoor kansen en mogelijkheden in het leven ongelijk moeten zijn. Net zoals het niet moet uit moet maken of je wit of zwart bent, arm of rijk, hetero of homo.

Onmogelijkheid van de vrouw
De hedendaagse rolpatronen of genderrollen (de sociale en culturele opvatting over ‘vrouwelijkheid’ of ‘mannelijkheid’) zijn dubbelzinnig en hiërarchisch. Voornamelijk voor de vrouwen in onze samenleving. De vrouw wordt nog altijd als tweede sekse gezien: de genderrol van de vrouw komt altijd op de tweede plek. Dit betekend dat de man als eerste gender wordt gezien; de man is het voorbeeld, de vrouw moet hier op gelijken of juist van afwijken afhankelijk van sociale normen en waarden.

Er wordt consequent met twee maten gemeten. Aan de ene kant moet een vrouw zich afhankelijk van de man opstellen en hem vermaken, maar aan de andere kant moet de vrouw onafhankelijk en sterk lijken. Aan de ene kant moet zij een succesvolle carrière nastreven, maar aan de andere kant moet de vrouw een verzorgster zijn, een moeder, een huisvrouw. Aan de ene kant moet de vrouw verleidelijk en sexy zijn, maar aan de andere kant krijgt ze kritiek als ze in een te kort rokje loopt.

Deze dubbelzinnigheden zorgen ervoor dat het bijna onmogelijk is om een vrouw te zijn. Want wat betekend het dan nog om een vrouw (of man) te zijn?

Veel mensen voelen zich helemaal niet prettig bij bestaande genderrollen, omdat geslacht niet het enige is wat iemand definieert. Het beperkt mensen in hun vrijheid om gewoon te zijn, wat en wie ze zijn.

De mannelijke kant
Niet alleen vrouwen worden in een bepaalde rol geduwt, je ziet vaak dat mannen ook aan een voorbeeld moeten voldoen. Neem bijvoorbeeld de typische schoonmaakmiddelen reclame waarbij een hopeloze vrouw niet weet wat ze met de vlekken in de kleding van de kinderen aan moet en de heldhaftige man het wel even komt oplossen met zijn schoonmaakmiddel. Je ziet hier keer op keer de man neergezet worden als stoere vent die altijd de leiding neemt en met oplossingen komt, en waar de vrouw dus van afhankelijk is.

Wij richten ons echter niet op deze mannelijke kant. Niet omdat de mannelijke rolpatronen niet problematisch zijn maar omdat wij de vrouwelijke rolpatronen als een groter probleem zien. De rol waar mannen in worden gedrukt is namelijk nog altijd de dominante rol in de verhouding tussen mannen en vrouwen. Terwijl vrouwen consequent in de passiviteit worden weggezet. We beseffen dat seksisme van alle kanten aangepakt moeten worden en daarom hopen wij ook zeker dat het debat wat wij met onze acties hopen te bereiken ook wordt gevoerd als het gaat over de rolpatronen waar mannen in worden geduwd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s