Solidariteits-actie met Italiaanse antifascisten

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVandaag voerde de Anti-Fascistische Actie Den Haag actie voor de Italiaanse ambassade in Den Haag om solidariteit te uiten met Italiaanse antifascisten en te eisen dat de fascistische centra van Casapound gesloten worden. Dit na aanleiding van een aanval door een fascistische knokploeg op het sociaal centrum Dordoni in Cremona, Italië. Het sociaal centrum werd vorige week na een voetbalwedstrijd aangevallen door 40 fascisten met connecties aan de fascistische organisatie Casapound. Bij de aanval werd een antifascist geslagen met een ijzeren staaf, en ligt nu in een coma in het ziekenhuis.

Op zaterdag 24 januari werd er een antifascistische demonstratie gelopen door duizenden mensen. Een groep van de demonstratie was vastbesloten het lokale Casapound te bereiken. De politie verdreef de demonstranten met traangas en charges. De grote woede die zaterdag heerste in Cremona is niet nieuw in Italië. Veel mensen zijn er van mening dat fascistische organisaties en knokploegen de lange arm van de staat en haar beleid zijn. Fascistische bendes, waaronder ook Casapound, gebruiken geweld tegen linkse activisten, families die huizen kraken en migranten terwijl de politie de andere kant op kijkt. Een fenomeen dat zich steeds vaker voordoet in Zuid-Europa, net zoals in Griekenland waar agenten en leden van de extreem-rechtse Gouden Dageraad samen aanvallen uitvoeren. Het is ook niet uitzonderlijk dat dit geweld tot zwaar gewonden of zelfs tot doden leidt. In 2011 schoot een lid van Caspound 2 Senegalese straatverkopers dood.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADaarom steunt AFA Den Haag ook het antifascisme op internationaal niveau en sluit zich aan bij de Italiaanse leuzen in Cremona: “Chiudere Casapound!”. Vanmiddag demonstreerden activisten voor de Italiaanse ambassade met een spandoek dat opriep om Casapound te sluiten. Het fascisme kent net als het kapitaal geen grenzen en moet bevochten worden waar en wanneer mogelijk. Voor een vrije en solidaire samenleving! Toen niet, nu niet, nooit meer fascisme! Casapound sluiten!

“Per chi tocca un compagno, son guai da pagare…”
“Voor wie een kameraad* aanraakt, zal het zwaar betaald krijgen…”

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actie, Nieuws

Reacties zijn gesloten.