AFA Den Haag in actie tegen verheerlijking Michiel de Ruyter

photo 1Vanochtend, zondag 25 januari 2015 heeft Anti-Fascistische Actie (AFA) Den Haag in de Scheveningse haven actie gevoerd bij de Michiel de Ruyter Memorial race. Deze door De Telegraaf georganiseerde zeilrace heeft als aanleiding de première van de nationalistische propagandafilm over Michiel de Ruyter, de 17e eeuwse zeerover en beschermheer van de Nederlandse slavenhandel. Deze film gaat aanstaande maandag in Amsterdam in première. Ook daar zal actie worden gevoerd door de actiegroep ‘Michiel de Rover‘.

Activisten van AFA Den Haag ontrolden vanochtend om 8:10 bij de start van de 2e etappe van de zeilwedstrijd een spandoek met als tekst ‘Stop verheerlijking koloniaal verleden’. Hiermee spreekt AFA zich uit tegen de nationalistische mythevorming rondom figuren als De Ruyter en de verheerlijking van de zogenaamde Gouden Eeuw, een periode van plunderingen, slavenhandel en uitbuiting door de Nederlandse staat.

photo 4Juist in een periode van zichtbaarder anti-koloniaal activisme in Nederland is het walgelijk dat de mythevorming rond De Ruyter een nieuw leven wordt ingeblazen. Het moet afgelopen zijn met het verbloemen van de koloniale misdaden van de Nederlandse staat. “Niet deze zeventiende eeuwse zeeschurk is een held, maar juist vrijheidsstrijders als Boni, Tula en andere tot slaaf gemaakten die zich door de eeuwen heen hebben verzet tegen koloniale overheersing en onderdrukking”, aldus de actiegroep Michiel de Rover.

photo 2AFA Den Haag ondersteunt de oproep van Michiel de Rover tot actie bij de premiere van de film. Het protest zal van 19:00 tot 20:30 plaatsvinden bij de Rapenburgersluis in Amsterdam.

Hieronder de oproep van de actiegroep, en links naar achtergrondartikelen rondom het protest:

Op 26 januari organiseert actiegroep Michiel de Rover bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam een protest tegen de koloniale en nationalistische propagandafilm “Michiel de Ruyter”. Die avond vindt in dat museum de wereldpremière van de film plaats, in het bijzijn van een heleboel genodigden. De actiegroep verzet zich tegen verheerlijking van De Ruyter, die de beschermheer was van de Nederlandse slavenhandel. Niet deze zeventiende eeuwse zeeschurk is een held, maar juist vrijheidsstrijders als Boni, Tula en andere tot slaaf gemaakten die zich door de eeuwen heen hebben verzet tegen koloniale overheersing en onderdrukking.

Wat: Protest bij Première “Michiel de Ruyter”
Tijd: 19:00 tot 20:30
Sprekers: Rubinthin namens de organisatie, Mimi van Mad Mothers, Leroy Lucas, Abulkasim van Back2Palestine
Plaats: Rapenburgersluis, vlakbij het Scheepvaartmuseum waar de première plaats vindt.
(https://www.google.nl/maps/place/Rapenburgersluis)
Facebook event:https://www.facebook.com/events/1528274197422253

Q&A over Michiel de Rover: http://www.doorbraak.eu/vragen-en-antwoorden-de-koloniale-zeeschurk-michiel-de-ruyter/
Meer info over de film: http://www.doorbraak.eu/spektakelfilm-michiel-de-ruyter-de-beschermheer-van-de-nederlandse-slavenhandel/

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actie, Nieuws

Reacties zijn gesloten.