Olie op het vuur door Wilders is recept voor rassenrellen

anti-wilderstickerExtreem-rechts in Nederland bestond jarenlang uit kleine splintergroeperingen aan de ene kant (Voorpost, Nederlandse Volks- Unie), en georganiseerd parlementair extreem rechts aan de andere kant (PVV). Beide kanten lijken de afgelopen tijd steeds dichter tot elkaar te komen. Waar het begon met een voorzichtige toenadering van de splintergroeperingen lijkt er nu een dynamiek te zijn waarin beide kanten elkaar versterken. In dit artikel wordt deze dynamiek nader toegelicht. En hoe verhouden de antifascistische strijd en ISIS zich tot elkaar?

In januari 2010, bij de aanvang van de rechtszaak tegen Geert Wilders wegens vermeend haatzaaien en discriminatie organiseerde de PVV een protest voor de rechtbank. Hier waren verschillend figuren uit het extreem-rechtse straatactivisme aanwezig. Ook tijdens een demonstratie georganiseerd door de PVV in september 2013 waren de extreem-rechtse straatactivisten goed vertegenwoordigd en werd er niet opgetreden tegen de Hitlergroet, racistische vlaggen en symbolen en racistische spandoekteksten. Van al deze gevallen kon nog gezegd worden dat Wilders hier niet om had gevraagd.

Maar de laatste tijd wordt het wel heel duidelijk dat extreem-rechts in de vorm van Wilders aan de ene kant, en de extreem-rechtse straatactivisten aan de andere kant een aparte dynamiek hebben. Waarschijnlijk zonder daadwerkelijk contact te onderhouden weten ze elkaars acties goed te benutten. Zo was er afgelopen zondag 10 augustus een anti-ISIS demonstratie van zogenaamd ‘een groep bezorgde burgers’, samengekomen onder de naam Pro Patria. De demonstratie bleek echter georganiseerd te zijn door het extreem-rechtse Identitair Verzet. De demonstranten werden geblokkeerd door inwoners van de Schilderswijk die boos door de aanwezigheid van een demonstratie van fascisten en neonazi’s in hun buurt. De boodschap was duidelijk niet anti-ISIS, maar vooral anti-moslim. En Wilders had goed door dat hij baat heeft bij deze problemen. Want in zijn reactie op het gebeuren spatte de verontwaardiging weer van Wilders af. Hij zag kans om weer eens duidelijk te maken dat “ons land” niet meer van “ons” is, en dat we in opstand moeten komen tegen de gevaren van de islam. De media doken er ondertussen ook nog even bovenop en bestempelde alle mensen in de Schilderswijk die in actie kwamen tegen een racistische provocatie in hun buurt tot ISIS-sympathisanten. Een compleet ongegronde beschuldiging die geen recht doet aan de werkelijkheid (geen enkel ISIS symbool te zien, één islamitische vlag, voor de rest vooral mensen). Vervolgens roept Wilders nu zelfs op voor de volgende demonstratie van het rechts-extremistische Pro Patria. En als het allemaal niet lukt met de demonstratie vergunning, dan heeft Wilders al aangegeven dat hij desnoods alleen met een Nederlandse vlag door de Schilderswijk gaat lopen.

En nu wordt het langzaam duidelijk wat Wilders graag wil: problemen, want daar vaart hij wel bij. En dan heeft hij in de extreem-rechtse straatactivisten een mooie partner gevonden. Wilders zei al in 2004 dat rassenrellen niet bij voorbaat negatief hoeven te zijn. Hij zegt wel duidelijk dat hij geen voorstander van rassenrellen is, maar dat mochten ze voorkomen deze als middel gebruikt kunnen worden om de bevolking wakker te schudden.

Gezien Wilders’ massale oproep aan zijn eigen achterban om zich aan te sluiten bij de extreem rechtse straatactivisten (hij vind dat er duizenden mensen naar de volgende Pro Patria demonstratie moeten komen), is die tijd om mensen wakker te schudden volgens hem nu aangebroken. Want op zo’n onverantwoorde manier olie op het vuur gooien in een complexe situatie is niet anders te zien dan als een poging om mensen tegen elkaar op te hitsen dat kan lijden tot rassenrellen. Dit in combinatie met een oproep om de straat op te gaan is weerzinwekkend.

Wilders praat verder over een diverse groep mensen, de inwoners van de Schilderswijk, alsof het een homogene groep is. Dit is natuurlijk onzin, het feit dat er veelal mensen met een niet-westerse migratieachtergrond wonen wil nog niet zeggen dat ze allemaal hetzelfde zijn. Maar één ding hebben ze wel gemeen. Het zijn mensen met weinig mediakanalen. Mensen die niet zoals Wilders één tweet de wereld in kunnen gooien om vervolgens voorpagina’s te halen. In deze oneerlijke strijd is het belangrijk dat mensen zelf kritisch blijven denken.

Ten slotte ISIS. Er is een brede weg tussen iemand die ISIS aanhangt en een racistische, islamofobe anti-ISIS demonstrant. AFA vind het gedachtegoed van ISIS verwerpelijk. De verschrikkelijke daden die ISIS op dit moment pleegt in landen als Irak is één van de ergste uitwassen van racisme en intolerantie. Het instellen van een patriarchaal systeem waar de man centraal staat en de vrouw onderdrukt wordt is gewoon weg fout. AFA is tegenstander van intolerantie, of deze nu van een groep als ISIS komt of van blanke rechts-extremisten. Sterker nog, AFA ziet een hele hoop overeenkomsten tussen beiden. Zo zijn beiden intolerant tegenover religieuze minderheden, hebben beide een wereldbeeld waarin mannelijkheid centraal staat en seksistisch handelen gerechtvaardigd is, Daarnaast is er bij beiden ook nog eens sprake van agressie en geweld tegen politieke tegenstanders.

In de strijd tegen haat, intolerantie, racisme en religieus fanatisme helpt het niet om daar een andere vorm van intolerantie, haat, racisme en religieus fanatisme tegenover te zetten. Daarom blijven wij strijden voor een wereld waarin mensen elkaar als hun gelijke behandelen. Een wereld zonder racisme, intolerantie, seksisme, homofobie, religieus fanatisme, patriarchaat, antisemitisme, islamofobie en ga zo maar door. We zijn pas vrij als iedereen vrij is.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Artikelen, Nieuws

Reacties zijn gesloten.