Den Haag FM past bericht aan; suggestieve toon blijft

artikeldenhaagfmVandaag plaatste de lokale nieuwssite Den Haag FM een artikel met als kop “Antillianen meest criminele bevolkingsgroep”, naar aanleiding van een zeer suggestief ‘onderzoek’ van RTL Nieuws, dat zich richt op het percentage verdachten binnen bepaalde bevolkingsgroepen. In reactie hierop heeft Anti-Fascistische Actie Den Haag contact gezocht met Den Haag FM, en hebben wij een persbericht verstuurd waarin wij aangaven ons te beraden op acties.

10 minuten nadat wij dit persbericht naar oa Den Haag FM hadden verstuurd, hebben ze het artikel tijdelijk van haar website verwijderd. Later werd het weer terug geplaatst met een andere titel (“Antillianen vaakst verdacht van misdrijf”) en een kleine aanpassing.

Ook plaatste Den Haag Fm het volgende naschrift onder het bericht:

“De eerder gebruikte kop boven dit artikel wordt bij nader inzien door Den Haag FM betreurd en is verwijderd.”

Een kleine stap in de goede richting, al maakt DHFM zich er zo wel erg gemakkelijk vanaf. Feit blijft dat de nieuwssite geen enkel probleem heeft met het verspreiden van tendentieuze onderzoeken die criminaliteit aan afzonderlijke bevolkingsgroepen koppelt. In het gesprek dat AFA Den Haag met de nieuwssite had bleek dat er veel klachten binnen waren gekomen over het artikel, en dat er met de hoofdredacteur overlegd werd over een excuus op de website. Maar in plaats van dat DHFM afstand neemt van dergelijke tendentieuze en racistische taal en een excuus maakt aan de Antilliaanse gemeenschap, kiest het voor een summier zinnetje onderaan het bijna onveranderde gebleven artikel.

De media spelen wel vaker een rol in het aanwakkeren van racistische onderbuikgevoelens in de samenleving. Anti-Fascistische Actie Den Haag vindt dat hier per direct een einde aan moet komen, en zal zich blijven uitspreken tegen tendentieuze en racistische journalistiek. Wij hopen nog steeds dat Den Haag FM over de brug komt en afstand neemt van racisme en tendentieuze taal.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Nieuws

Reacties zijn gesloten.