De vluchtelingen maken met hun kampen een statement naar de hele samenleving

ImageDe Haagse burgemeester Jozias Johannes van Aartsen (VVD) heeft donderdag 13 december het tentenkamp laten ontruimen. De burgemeester verwijst de dakloze vluchtelingen naar het rijk. Daar moeten zij de oplossing halen,
maar niet in zijn gemeente. De ontruiming is maar één moment in de strijd en de strijd houdt niet op na het smerige, politieke spel van de burgemeester. Tientallen vluchtelingen die op het voormalige tentenkamp verbleven, hebben opvang gekregen bij sympathisanten. Onder het motto “wij willen onderdak en verblijfsrecht!” voeren zij hun dagelijkse strijd én gaan zij verder met demonstreren tegen het inhumane vreemdelingenbeleid.

Burgemeester van Aartsen en zijn achterban zijn van mening dat het recht op demonstreren iets anders is dan recht op “kamperen”, de zoveelste mensonwaardige belediging van de VVD. Vluchtelingen zouden overlast veroorzaakt hebben, het tentenkamp was een wanordelijkheid an sich volgens de Burgemeester. De Burgemeester heeft liever geen tentenkampactie in zijn stad. Ook verbood hij de vluchtelingen in verband met zogenaamde veiligheidsredenen hun tenten te sluiten, en dus moesten de tenten aan twee kanten open blijven. Liever geen zichtbaarheid van de problematiek in Den Haag. Burgemeester van Aartsen wilde het tentenkamp dan ook graag zo snel mogelijk ruimen en verwijst de vluchtelingen naar de landelijke politiek.

De verantwoordelijken wijzen altijd naar elkaar en schuiven dit soort problemen altijd maar door. Van Aartsen zegt dat Den landelijke politiek erover gaat, de Tweede Kamer zegt dat de vluchtelingen bij de IND moeten zijn, de IND verwijst naar staatssecretaris Teeven, en zo draait dat circus maar door. Daar past geen technische afschuifprietpraat bij, in de zin van: jullie moeten bij Teeven zijn, niet bij ons of bij hen, want ik of zij hebben er niets mee te maken (of iets dergelijks). Nee, de vluchtelingen zijn daar waar de sociale en bestuurlijke apartheid hen dakloos, rechteloos en illegaal maakt. Hun eis voor verblijfsrecht is een publieke oproep aan iedereen in Nederland. Iedereen kan zich daar wat van aantrekken. Wij roepen partijen als de SP en GroenLinks (lokaal en landelijk) op om zich sterk te maken voor verblijfsrecht voor de tentenkampvluchtelingen.

Inmiddels zijn de tentenkampen al langer dan een jaar aan de gang. Eerder in Ter Apel, Den Bosch, Zwolle, Amsterdam en nu in Den Haag om zo druk uit te oefenen op de verantwoordelijken. De vluchtelingen laten weten: “Vluchtelingen zijn al langer dan een jaar bezig met tentenkampacties. Altijd arresteren ze ons, altijd komen we terug. Ze geven namelijk geen oplossing. Dus we zullen terugkomen.”

“Wij zullen blijven demonstreren totdat er een oplossing is gevonden. Wij verdienen een menswaardig bestaan. Dat is ons mensenrecht. Wij zijn hier en wij zullen hier ook blijven! Wij hopen op jullie steun en solidariteit.”

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Nieuws

Reacties zijn gesloten.