Verslag: Lawaaidemo detentiecentrum Rotterdam/The Hague airport

Ruim 35 activisten voerden vandaag, 16 september, actie bij het detentiecentrum bij Rotterdam/The Hague Airport uit solidariteit met de mensen die binnen zitten, puur omdat die niet de “juiste” papieren hebben.

Met onder andere toeters, trommels, fluitjes, potten en pannen werd er flink lawaai gemaakt bij het detentiecentrum, waar zo’n 600 vluchtelingen opgesloten zitten. Er werd over en weer gezwaaid en geschreeuwd. “Wij willen vrijheid!” riep een man door het kleine luchtrooster wat onder zijn raam zit. De bewaking sloot de zonwering aan de voorkant van het detentiecentrum, zodat er geen contact meer gemaakt kon worden. Aan de achterkant kon je de mensen duidelijk zien, achter meerdere ramen verschenen briefjes met teksten als “Thank you”. Na zo’n anderhalf uur liep de actie ten einde voor de ingang van het centrum waar nog 10 minuten flink herrie werd gemaakt.

De omstandigheden in het detentiecentrum zijn erg slecht. Mensen die er opgesloten zitten hebben slechte zorg, geen rechten, nauwelijks tijdverdrijf en slecht eten. Kom je in verzet dan wacht de isoleercel, waar je al helemaal niets hebt. Vrouwen, mannen en kinderen die gevlucht zijn en op zoek zijn naar een plek om een beter bestaan op te bouwen worden hier opgesloten en weggepest in plaats van te worden geholpen. Het is daarom belangrijk deze mensen te ondersteunen en te laten merken dat er wel degelijk mensen zijn in Nederland die dit inhumane beleid afkeuren.

Maar het gaat ons niet alleen om de slechte omstandigheden in de uitzetcentra. Het Nederlandse immigratiebeleid in het algemeen is een schandalige politiek van uitsluiting en onderdrukking. Dit immigratiebeleid dient om het kapitalistische systeem in stand te houden. Een systeem dat in het Westen veel rijkdom gecreëerd heeft door middel van onderdrukking en uitbuiting van de rest van de wereld. Dit resulteert daar in honger, armoede, oorlog en vervolging, waarvoor mensen op de vlucht slaan. Het is stuitend dat zij vervolgens hier in gevangenissen of de illegaliteit belanden.

Of zoals in een eerder gesprek door iemand van binnen werd verwoord: “Toen ik nog in het land van waaruit ik gevlucht ben woonde, waren de Nederlandse toeristen zulke aardige mensen. Altijd vrolijk en gezellig. Maar nu ik hier ben zijn de Nederlanders ineens veel minder gezellig. Ze willen niets met mij te maken hebben, ik wordt slecht behandeld, zelfs vastgezet.”

Zolang er mensen een waardig bestaan word ontzegt zullen meer acties volgen.
Bewegingsvrijheid voor iedereen! Geen mens is illegaal!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actie, Nieuws

Reacties zijn gesloten.