AFA in actie bij naturalisatieceremonie.

Op 5 mei voerde een tiental anti-fascisten van de Anti-fascistische Actie (AFA) Den Haag actie bij de openbare naturalisatie ceremonie. Anti-fascisten deelde voor de deur van het stadhuis zo’n 800 flyers uit en toonde een spandoek met de tekst ‘geen mens is illegaal’. De organisatie en politie probeerden het protest nog de kop in te drukken, ook op bevrijdingsdag nemen ze het niet zo nauw met het demonstratierecht. Na flink wat discussie met de organisatie van het bevrijdingsfestival werd er toch door gegaan met de actie.

Deze dag ontvingen tijdens bevrijdingsfestival ongeveer 50 mensen officieel hun Nederlanderschap tijdens een verplichte ceremonie. Fijn dat voor deze mensen een vaak lange periode van onzekerheid achter de rug is en zij nu eindelijk met een gerust hart hun nieuwe bestaan verder kunnen opbouwen.

Het is echter bijzonder wrang dat juist op bevrijdingsdag, de dag dat ‘Nederlanders’ hun vrijheid vieren deze verplichte ceremonie plaatsvindt. Wrang, omdat in Nederland elke dag honderden mensen opgesloten zitten in vreemdelingendetentie. Niet omdat ze iets misdaan hebben, maar omdat ze niet over de juiste papieren beschikken; omdat ze toevallig in een ander land dan Nederland zijn geboren. Wij vieren onze vrijheid, maar ontnemen tegelijkertijd anderen hun vrijheid en sluiten hen op als misdadigers. Mensen zoals u en ik, alleen hebben zij de pech dat ze zich geen ‘Nederlander’ mogen noemen.

De mensen die wel het ‘geluk’ hebben om nu Nederlander te mogen worden moeten nu ook nog eens komen opdraven om een verplicht nummertje af te werken om te tonen hoe dankbaar zij zijn om nu ook bij ‘ons’ te horen. Ook op 5 mei wordt nog eens bepaald hoe deze mensen hun vrijheid mogen, zelfs moeten, vieren.

Het is cynisme ten top om onze vrijheid te vieren als anderen nog steeds onschuldig opgesloten zitten. Als andere mensen NIET de kans krijgen hun vrijheid te vieren. Want we zijn pas echt vrij als we allemaal vrij zijn, en anderen als vrije mensen behandelen.

Solidariteit met mensen zonder papieren! Geen mens is illegaal!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actie, Nieuws

Reacties zijn gesloten.